Jeżeli lubicie się zdrowo odżywiać i jesteście wiernymi fanami sałatek lub po prostu wiernie towarzyszą Wam podczas obiadów to teraz macie ogromne pole do popisu, bo jak wiadomo wiosna obfituje w nowalijki. Ja też uwielbiam sałatki ze świeżych warzyw, dlatego postanowiłam dziś przygotować taką na kolację, bo przecież taka zdrowa potrawa nadaje się na każde danie.
Składniki sałatki są:
- mieszanka sałatowa z rukolą i czerwona sałatą,
- ogórek długi,
- pomidor,
- por,
Składniki sosu:
- olej sezamowy Biooil Laboratorium,
- przyprawa ziołowo-koperkowa do sałatek
- drobno posiekany szczypior czosnkowy i szczypiorek.
Jak zresztą pewnie zauważyliście do sosu dodałam oleju sezamowego marki
Biooil Laboratrium, która nawiązała z nami współpracę, aby nasza kuchnia stała się jeszcze bardziej zdrowa i pełna odżywczych składników.
Sałatę płuczemy jedynie pod wodą na sitku, bo krojenie mamy już z głowy - producent robi to za nas, pora kroimy w pół krążki, pomidora i ogórka w ćwierć plasterki i wszystko razem mieszamy w misce. Następnie zabieramy się do przygotowywania sosu do naszej sałatki, ale zanim to zrobimy warto zapoznać się bliżej z jego głównym składnikiem, czyli olejem sezamowym Biooil.
Olej ten jest
100% olejem sezamowym z pierwszego tłoczenia na zimno, nieoczyszczony o jasnej, przejrzystej barwie i słodkim aromacie. Olej jest cennym źródłem Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT) oraz witamin K, E, B6 oraz fosforu, magnezu czy tez cynku.
Olej ten jest najstarszym znanym olejem na świecie używanym w medycynie wschodniej jako cenny lek. I bardzo słusznie, ponieważ ma on właściwości obniżające ciśnienie tętnicze krwi, pomaga także odtruć organizm i go oczyścić oraz regulować pracę gruczołów. Olej można także stosować wewnętrznie jako olejek do ciała, kąpieli lub masażu. Stosowanie w kosmetyce pomaga w pielęgnacji skóry suchej, mieszanej, dojrzałej i źle ukrwioną.
Wracając do przygotowywania sosu. Najpierw do słoika (używam go w
kuchni jako shakera) wlewamy troszkę wrzątku, gdyż woda musi być ciepła,
aby łatwiej wymieszała się z olejem. Następnie wlewamy olej w proporcji 1:1, czyli tyle samo oleju ile wody.
Do wody i oleju dodajemy jeszcze posiekany szczypior, przyprawę oraz pół łyżeczki musztardy, dlatego że dodaje to nieco ostrości i dodatkowo ułatwia połączenie składników.
Gotowy sos wlewamy do sałatki i mieszamy całość tak, żeby sos znajdował się na każdym składniku. Jeżeli zjecie danie i zauważycie, że na dnie miseczki został Wam sos możecie go śmiało wypić, gdyż jest bardzo smaczny i zdrowy dzięki olejowi sezamowemu Biooil.
Tak prezentuje się cała sałatka w swojej okazałości i smakuje równie pysznie jak wygląda. Taka bomba witaminowa powinna się znajdować w codziennym menu każdego z nas. A olej sezamowy najlepszy jest nie tylko do sałatek, ale również do surówek, sosów, do gotowania i jako dodatek do deserów, gdyż ma słodki smak, a jak wiadomo wiele słodyczy zawiera sezam, który ja osobiście wolę w formie oleju, niż pestek.
Olej sezamowy oraz wiele innych tłoczonych na zimno i ekologicznych możecie znaleźć w
sklepie internetowym Biooil Laboratorium. Możecie wybierać spośród szerokiej gamy rodzajów, pojemności za przystępną cenę, która na pewno jest współmierna do jakości produktu. Odwiedzajcie sklep i wybierajcie najlepszy olej dla siebie, na swoje dolegliwości i zgodnie z waszym smakiem, do kuchni i do domowego SPA.
A powyżej moje roślinki, które już mieliście okazję poznać, czyli pomidorki i papryczki z własnej hodowli. Kto wie może w tym roku jeszcze uda się przygotować recenzję z użyciem własnych warzyw.
Wygląda smacznie, pewnie mojej lepszej połówce podpasuje, bo on lubi takie wynalazki, chociaż i ja nie pogardzę :)
OdpowiedzUsuń