Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Na co komu Walentynki?

    https://1.bp.blogspot.com/-L-oqFfgiJiE/VtR2XPf-C7I/AAAAAAAAR10/_vP_Fh7RUGM/s1600/Walentynki.jpg

    Miliardy serduszek. Baloników, lizaków, kwiatków, misiów. Po co?

  • Blue monday - czyli jeśli nie lubisz poniedziałku, to tego wyjątkowo.

    https://3.bp.blogspot.com/-VQbFtKWIXog/VtR2W9VkR8I/AAAAAAAAR1w/1WalvO74vP8/s1600/blue_monday.jpg

    Dziś w teorii najbardziej depresyjny poniedziałek w roku. Według wyliczeń kogoś mądrego, albo po prostu siedzącego na odpowiednim stołku 18 stycznia jest dniem, w którym nie powinniście wychodzić spod kołdry, bo nic dobrego Was nie spotka.

  • Sposób na brak wolnego czasu.

    https://4.bp.blogspot.com/-50ElqJeV1Ts/VtR2YvUc33I/AAAAAAAAR18/LzXVso3XQf4/s1600/sposob_na_brak_wolnego_czasu.jpg

    "Nie mów, że nie masz czasu. Masz tyle samo godzin na dobę, ile mieli Helen Keller, Pasteur, Michał Anioł, Matka Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson i Albert Einstein."

  • Typy klientów sklepów. Z doświadczenia :)

    https://4.bp.blogspot.com/-T_vzTY2k51g/VtR2ZtmpSoI/AAAAAAAAR2A/yuH5g12TgUE/s1600/typy_klientow.jpg

    Jak większość z Was (tak z dużej, bo Was lubię), wie pracuję znaczną część życia na marketach. Marketach różnego rodzaju.

  • Liebster Blog Award czyli krótkie Q&A

    https://2.bp.blogspot.com/-O7FIw6YCmOo/VtR2XWUFGMI/AAAAAAAAR14/TtdA47OlZ70/s1600/liebster.jpg

    Weronika nominowała mój blog do odpowiedzi na Liebster Blog Award. Jest to cykl w którym blogerzy nominują 11 blogów do odpowiadania na 11 pytań w dowód uznania ich pracy.

poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Chicza - naturalna guma do żucia

Dziś czas na Chicza - gumy prosto z równikowego lasu, o której wspominaliśmy we wcześniejszym wpisie . Te wyjątkowe gumy produkowane są na meksykańskim półwyspie Yukatan, gdzie powstaje chicle, czyli tak zwana guma bazowa. Chicle powstaje z lateksu pozyskiwanego z drzew Chicozapote.

Żywica spływa do specjalnych toreb zawieszonych na drzewie. W ten sposób można pozyskać 3-5 kg żywicy z jednego drzewa.

Gumę bazową pozyskuje się poprzez gotowanie żywicy tak długo, aż uzyska ona konsystencję pasty. Następnie formuje się ją w kwadraty i pozostawiana do schłodzenia i stwardnienia.

Już na samym początku guma zaskakuje swoją ciekawą formą. Większość gum, które spotykamy na rynku jest powlekanych i każda pastylka jest osobno. Tutaj natomiast mamy do czynienia z tabliczką niemal jak w czekoladzie, z której możemy odłamać kostkę kiedy tylko chcemy spróbować tego naturalnego specjału. Kosztując gumy w pierwszej chwili wyczuwamy jej konsystencję, która jest dość twarda w porównaniu z innymi gumami. Mnie to osobiście przeszkadzało, ale Dawid nie miał z tym problemów. Otrzymaliśmy cztery rodzaje gum: miętowe, mocno miętowe, cytrynowe i cynamonowe. W przypadku trzech pierwszych smak gumy po rozgryzieniu utrzymywał się przez jakieś pięć minut po czym traciły smak, a wyczuwalny był jedynie aromat samej żywicy, który przypominał nieco czekoladowy. Natomiast cynamonowa cieszyła swym smakiem nieco dłużej, jednak cały czas szczypała w język. Dużym plusem gumy jest to, że jest biodegradowalna i po kilku tygodniach zamienia się w pył i ulega rozkładowi jak liście.

3 komentarze:

Z góry dziękuję za komentarze. Mobilizuje to do dalszej pracy.
Zachęcamy też do polubieniach fanpage na którym informujemy o najnowszych wpisach:
https://www.facebook.com/Testandwrite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Archiwalne posty