Nadszedł czas na kolejne danie z Makaronem Wielickim.
Tym razem zdecydowałam się użyć 4 jajecznej Nitki Cienkiej do sporządzenia Makaronowej zapiekanki w sosie beszamelowym.
Zacznę od spisu produktów, które należy przygotować, aby nasza zapiekanka zagościła na stole:
- 250 gram makaronu Nitka Cienka
- 200 gram dobrej gatunkowo, wędzonej kiełbasy
- 50 gram żółtego sera
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- suszone oregano
- sól i pieprz
oraz składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1,5 szklanki mleka
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
1. Najpierw makaron wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy go przez około 10 minut. Po czym odcedzamy na sitku i wsypujemy znów do garnka. Ważne żeby nie przelewać makaronu, gdyż traci on wtedy swą cenną skrobię i inne walory.
2. Następnie kroimy kiełbasę i trzemy ser, po czym całość dodajemy do makaronu, uzupełniając całość trzema łyżeczkami przecieru pomidorowego doprawiając solą i pieprzem w zależności od uznania i zasypując oregano.
Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio nasmarowanego masłem, bądź margaryną.
3. Teraz pora na sporządzenie sosu beszamelowego.
Na taką ilość zapiekanki rozpuszczamy w garnku dwie masła dodając do niego dwie łyżki mąki. Kiedy masło z mąką się połączą wlewamy półtora szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Dodajemy łyżkę gałki muszkatołowej oraz znów soli i pieprzu do smaku i czekamy aż nasz sos osiągnie jednolitą, gładką konsystencję. Sos jeszcze ciepły wlewamy równomiernie na zapiekankę.
4. W efekcie wygląda to mniej więcej jak na zdjęciu poniższym.
5. Wkładamy naszą zapiekankę na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po wyjęciu zobaczymy takie znakomite makaronowe danie:
6. Danie już po porcjowane, więc smacznego:
Lubię takie zapiekanki.
OdpowiedzUsuń