Blogger Tips and TricksLatest Tips For BloggersBlogger Tricks
  • Na co komu Walentynki?

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgZ8_HCZaJs_vHRni9v7UpPmqSWVGgLVNE1JMMUJyc3bn9Ok0j1S8NviTYBDcg3ut3Ng6TRlRyASk3VtoCXTD84fqOyodUQsBscaj7RMdHMej2hLfumJTL07kEkbt7zydUlxtlbaFja7hmc/s1600/Walentynki.jpg

    Miliardy serduszek. Baloników, lizaków, kwiatków, misiów. Po co?

  • Blue monday - czyli jeśli nie lubisz poniedziałku, to tego wyjątkowo.

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjv6XiBKrjDZL18gaHUh0PbU63AExFnk-qbuTpODc50leVxnG2WxJCIfPQ9-Bv4Ahn2OLltFgJA6pLjiEU0yTK6dcHquCAF7UJMaSXwqq76UcBbAZSowBCDbYx0VNKT1IgBU-0K8wvXjk3m/s1600/blue_monday.jpg

    Dziś w teorii najbardziej depresyjny poniedziałek w roku. Według wyliczeń kogoś mądrego, albo po prostu siedzącego na odpowiednim stołku 18 stycznia jest dniem, w którym nie powinniście wychodzić spod kołdry, bo nic dobrego Was nie spotka.

  • Sposób na brak wolnego czasu.

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgnb4ki9YsM5ogDjUd4A__5oeaoQMCzlwHR54d-bdeQL5JvpAzo8FfYb6TruvhPKfSW3eltWgfH4IUreqE5QN5mnIh7JEy2RqKhr7PeHNzXpBhDHBKCxQCMSMrCG5s4hHutdUeXBDXOJBoH/s1600/sposob_na_brak_wolnego_czasu.jpg

    "Nie mów, że nie masz czasu. Masz tyle samo godzin na dobę, ile mieli Helen Keller, Pasteur, Michał Anioł, Matka Teresa, Leonardo da Vinci, Thomas Jefferson i Albert Einstein."

  • Typy klientów sklepów. Z doświadczenia :)

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEihRqYGobsASqJpKsRLravUo-eVftzV7E9aT7j9cEDHHaOA7mtSaP5sEFZWhONnNh4mhIv566L34DKNKapjj-7xzHiyftsFEJ8RwVOrzqnFMeGq6fmbMHunm40r5Jx7nOsgtIrd9Gz_RF2D/s1600/typy_klientow.jpg

    Jak większość z Was (tak z dużej, bo Was lubię), wie pracuję znaczną część życia na marketach. Marketach różnego rodzaju.

  • Liebster Blog Award czyli krótkie Q&A

    https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiHpeGLWmfg_tyYtTn13BphVnniZEpmgBj359McN-_FmOyRg6KO4To9Oh6p9l7xtR8Bx3lf7_yAz3Pls6vVscMoGHNEXyxx95rZchz5SW8piM61gRafic9GZZmbgaHD0hgwKQpXUwX5lUkK/s1600/liebster.jpg

    Weronika nominowała mój blog do odpowiedzi na Liebster Blog Award. Jest to cykl w którym blogerzy nominują 11 blogów do odpowiadania na 11 pytań w dowód uznania ich pracy.

poniedziałek, 4 lutego 2013

Gotowanie z Makaronem Wielickim

Nadszedł czas na kolejne danie z Makaronem Wielickim.
Tym razem zdecydowałam się użyć 4 jajecznej Nitki Cienkiej do sporządzenia Makaronowej zapiekanki w sosie beszamelowym.



Zacznę od spisu produktów, które należy przygotować, aby nasza zapiekanka zagościła na stole:
  • 250 gram makaronu Nitka Cienka
  • 200 gram dobrej gatunkowo, wędzonej kiełbasy
  • 50 gram żółtego sera
  • 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • suszone oregano
  • sól i pieprz


oraz składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól i pieprz

 1. Najpierw makaron wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy go przez około 10 minut. Po czym odcedzamy na sitku i wsypujemy znów do garnka. Ważne żeby nie przelewać makaronu, gdyż traci on wtedy swą cenną skrobię i inne walory.




2. Następnie kroimy kiełbasę i trzemy ser, po czym całość dodajemy do makaronu, uzupełniając całość trzema łyżeczkami przecieru pomidorowego doprawiając solą i pieprzem w zależności od uznania i zasypując oregano.
Wszystko mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, uprzednio nasmarowanego masłem, bądź margaryną.



3. Teraz pora na sporządzenie sosu beszamelowego.
Na taką ilość zapiekanki rozpuszczamy w garnku dwie masła dodając do niego dwie łyżki mąki. Kiedy masło z mąką się połączą wlewamy półtora szklanki mleka w temperaturze pokojowej. Dodajemy łyżkę gałki muszkatołowej oraz znów soli i pieprzu do smaku i czekamy aż nasz sos osiągnie jednolitą, gładką konsystencję. Sos jeszcze ciepły wlewamy równomiernie na zapiekankę.



4. W efekcie wygląda to mniej więcej jak na zdjęciu poniższym.



5. Wkładamy naszą zapiekankę na 20 minut do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Po wyjęciu zobaczymy takie znakomite makaronowe danie:



6. Danie już po porcjowane, więc smacznego:


1 komentarz:

Z góry dziękuję za komentarze. Mobilizuje to do dalszej pracy.
Zachęcamy też do polubieniach fanpage na którym informujemy o najnowszych wpisach:
https://www.facebook.com/Testandwrite

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...